Object Oriented Yazılım Geliştirme Hakkında

Hiç yorum yok
Object oriented yazılım geliştirme şüphesiz ki yazılım sektöründeki herkes için odak noktası olmuş durumda, tabi ardından da object oriented da ilerlediğinizde ortaya çıkan bazı problemleri çözmemizde yardımcı olan daha iyi architecture design yapmamıza olanak sağlayan Design Patterns kavramı ortaya çıkıyor.
Bu yazımızda object oriented ın ne olduğu ne olmadığı  ve öneminden bahsediyor olacağız.

Öncelikle object oriented yaklaşım dendiğinde sektöre yeni adım atan arkadaşların temel algısı yapılacak işler için sınıflar oluşturup, onları ilgili metodlardan çağırmaktan ibaret bir yazılım geliştirme süreci olarak algılanıyor.Tabiki bu şekilde bir algı doğru olmamakla beraber, object oriented yaklaşımı onlar için çok ta ehemmiyetli bir kavram olmaktan çıkarıyor.


Öncelikle Object Oriented yaklaşımın bize faydalarını biraz sıralayarak başlarsak önemini de vurgulaımş olabiliriz aslında,

 - Sürdürülebilirlik : Büyüyen projelerde bakımı ve yeni geliştirmeleri olanaklı kılarak, oldukça basit hale getirir.

 - Kod Okunabilirliği : Başka yazılımcılar kodları incelediğinde proje de kaybolmaz, hangi işlem için nereye odaklanacağını bilir.Bu da geliştirme sürecinin maliyetini düşürürken yazılımcı için verimli bir geliştirme süreci sağlar.

 - Test Edilebilir : Kodlarımızı çeşitli test yöntemleri tarafından kullanılabilir hale getirebiliriz ki, istediğimiz de yazılım geliştirme sürecinde yazdığımız her kod parçacığının test edilebilir olmasıdır.

 - Tekrar Kullanılabilirlik : Kodların tekrardan kullanılabilirliğini sağlar, böylece bir yerde bellirli bir işlemi gerçekleştirmek için yazdığımız kodları uygulamanın diğer bölümlerinde de kullanabiliriz.

 - Genişletilebilirlik : Geliştirme yapılan metodları overload edebilir, bir arayüz(soyut class: abstract, inferface) farklı sınıflarla implemente edip rahatlıkla yeni özellikler kazandırabiliriz.

 - Modülerlik : Nesneleri uygulamamızdan bağımsız olarak tasarlayıp kodlayabiliriz. Nesneyi bir kere oluşturduktan sonra uygulamanızın istediğiniz yerinde ulaşıp kullanabilirsiniz.

 - Gizlilik : Nesne içerisind sadece o iş parçacığına özel bazı işlemler yapılabilir ve dışarıdan bu süreçlerin bilinmemeesi gerekir.Süreç ayrıntılarını bilmenize gerek yoktur sadece ilgili nesnenin ilgili metodunu çağırır ve işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 - Problem Çözme : Yazılımda bir hata oluştuğunda, büyük olasılıkla uygulamanın bir fonksiyonu işini doğru yapmıyordur.Bu durumda sadece o işi yapan nesne deki sorunu çözerek tüm sistemi düzgün çalışır hale getirebilirsiniz. Örneğin bilgisayarın mouse u bozulduğunda yada ekran kartı bozulduğunda sadece ilgili parçaları değiştirmeniz gerekir ve sorun çözülür.






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder